E-Fatura | Elektronik Fatura
Turkuazsoft kullanıcıları aynı günde dijital fatura gönderip alabilmelerinin yanı sıra dilerlerse e-Arşiv, e-İrsaliye ve e-Defter vb. e-Belge türlerini de aynı günde kullanmaya başlayabilirler. e-Belge Uygulamarına geçen kullanıcılar ÜCRETSİZ başvuru imkanlarına ek olarak, e-Fatura Programı temel eğitimlerini adresinde veya uzaktan erişim desteği ile alarak çok daha kolay kullanıma başlayabilimektedir.
e-Fatura Programı ile Siz Faturalarınızı Değil, Faturalarınız Sizi Bulsun !
Turkuazsoft kullanıcıları aynı günde dijital fatura gönderip alabilmelerinin yanı sıra dilerlerse e-Arşiv, e-İrsaliye ve e-Defter vb. e-Belge türlerini de aynı günde kullanmaya başlayabilirler. e-Belge Uygulamarına geçen kullanıcılar ÜCRETSİZ başvuru imkanlarına ek olarak, e-Fatura Programı temel eğitimlerini adresinde veya uzaktan erişim desteği ile alarak çok daha kolay kullanıma başlayabilimektedir.
E-Fatura | Elektronik Fatura Nedir?
e-Fatura, internet ortamında hazırlanan faturalara verilen addır. Geleneksel kağıt faturanın hukuki ve ticari niteliklerine sahip olup e-faturaları internet ortamında kesilirek alıcısına yine internet üzerinden teslimi sağlanır.
Turkuazsoft ile e-Fatura kullanıcısı olmak isteyen tüm mükellefler sınırsız e-paket ve anahtar teslim sistem seçenekleriyle şimdi çok daha rahat e-fatura programı ile sisteme dahil olabiliyor.
e-Fatura Canlı Başvuru Sorgulaması Nedir ?
e-Fatura Başvurunuzun sürecini ve durumunu sorgulamak için https://portal.efatura.gov.tr/efaturabasvuru/Sorgula.jsp linkine tıklayarak VKN veya TCKN ile kayıt sırasında verilen e-Posta adresini girerek başvurunuzun canlı sorgulamasını kontrol edebilirsiniz.
Ayrıca mevcut bilgileriniz ile sistemde kaydedilen bilgilerinizi karşılaştırarak doğruluğunu kontrol edebilirsiniz, doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.
GİB tarafından uygumalaya alınan bu sorgulama sistemi e-Fatura sistemine geçerken mükelleflere büyük kolaylık sağlamaktadır.
Detaylı bilgi için 0850 532 43 40 – 0312 830 69 59 arayabilirsiniz.
İsteğe Bağlı e-Fatura'ya Geçebilirmiyim?
e-Fatura uygulamasına zorunlu olmayan firmalar, isteğe bağlı olarak e-Fatura sistemine dahil olabilirler. Firmalar e-Fatura sistemine isteğe bağlı geçerek, e-faturaları 10 yıl süreyle turkuazsoft ile özel entegratör güvencesinde saklayabilirler. İsteğe bağlı e-Fatura uygulamasına dahil olan mükellefler e-defter zorunluluğu bulunmamaktadır.
e-Fatura Uygulamasının Teknik Mimarisi, Mevzuat Düzenlemeleri ve Kılavuzları
e-Fatura Uygulaması; ticari ve temel fatura gönderme, alma, muhasfaza etme, görüntüleme ve raporlama işlemlerinin dijital ortamda yapılmasını sağlayan sistem bütünüdür. e-Fatura, kağıt faturalarla aynı hukuki ve ticari niteliklere sahiptir. e-Fatura uygulaması 5 Mart 2010 tarihinde 397 Sıra No.lu VUK tebliğiyle birlikte uygulamaya alınmıştır.
e-Fatura, e-Fatura sistemine zorunlu yada isteğe bağlı geçen firmalar arasında kullanılmaktadır. Her firmanın isteğe bağlı olarak e-Fatura uygulamasına geçme hakkı bulunmaktadır. VUK tebliğleri kapsamında zorunluluk kapsamına giren mükelleflerin geçmesi zorunludur.
Sıkça Sorulan Sorular
Özel Entegratör e-Belge Uygulamalarına Geçiş Sürecinde Sıkça Sorulan Sorular
-
e-Belge
Uygulamalarının Avantajları Nelerdir ?
- Tamamen elektronik ortamda gönderilip alınan faturalarınız ile kağıt kullanımını ortadan kaldırarak doğanın korunmasına katkı sağlayabilirsiniz.
- Fatura matbaa, kağıt, arşiv ve depolama maliyetlerinizi düşürerek iş gücü maliyetlerinizi de azaltabilirsiniz.
- Faturalarınızı kargolama maliyetlerinizi ortadan kaldırabilirsiniz.
- Faturalama süreçlerinizi hızlandırarak eski faturalarınıza saniyeler içerisinde ulaşırken aynı zamanda denetim ve raporlamalarınızı kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
- Ayrıca müşteri ve satıcılarla mutabakat yapmayı kolaylaştırabilirsiniz.
- Mali mühürlerinizle imzalanan faturalarınız GİB denetiminde müşterilerinize ulaştırılırken sertifikalı teknik altyapı sağlayıcıları ile faturalarınıza dış erişimin sınırlandırılmasıyla dijital ortamda saklayabilirsiniz.
-
e-Fatura'ya Geçiş Zorunluluğu Kapsamı Nedir ?
- 2021 ve takip eden yıllar içerisinde brüt satış hastılatı, cirosu 3 Milyon TL ve üzeri olan tüm mükelleflerin, takip eden yıldaki Temmuz ayına kadar kadar,
- 2021 ve takip eden yıllar içerisinde brüt satış hastılatı, cirosu 500 Bin TL ve üzeri olan mükelleflerden, İnternet ortamında ilan yayınlayanlar ve internet ortamındaki reklamlara aracılık edenler, İnternet üzerinden online satış kanalı bulunan ve satış yapılmasına aracılık eden, 1 Temmuz 2022’ye kadar,
- 2021 ve takip eden yıllar içerisinde brüt satış hastılatı, cirosu 500 Bin TL ve üzeri olan mükelleflerden, Gayrimenkul veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden, 1 Temmuz 2022’ye kadar,
- Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayan sağlık hizmeti sunucuları ile medikal malzeme ve ilaç/etken madde temin eden tüm mükellefler (hastane, tıp merkezleri, dal merkezleri, diyaliz merkezleri, Sağlık Bakanlığından ruhsatlı diğer özelleşmiş tedavi merkezleri, tanı, tetkik ve görüntüleme merkezleri, laboratuvarlar, eczaneler, tıbbi cihaz ve malzeme tedarikçileri, optisyenlik müesseseleri, işitme merkezi, kaplıcalar, beşeri tıbbi ürün/ürün sunan ve/veya üreten özel hukuk tüzel kişileri ve bunların tüzel kişiliği olmayan şubeleri, ecza depoları vb.). için 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren, bu tarihten sonra Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayanlar ise söz konusu Kuruma fatura düzenlemeye başlamadan önce e-Fatura uygulamasına geçmek zorunluluğu getirilmiştir.
- Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmelerine, e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamalarına geçme zorunluluğu getirildi.
-
e-Fatura Aktivasyonu Nedir ?
e-Fatura kullanıcısı olabilmek, gönderebilmek ve alabilmek için Mali Mühürünüz ile hesabınızın aktivasyonu sağlanması gereklidir.
Elektronik Fatura aktivasyon işleminden sonra 3 saat içerisinde GİB Kayıtlı Kullanıcılar listesinde firmanızın yer edinmesiyle elektronik fatura kayıtlı kullanıcısı olunmaktadır. Bu listede yer alınmasıyla birlikte resmi olarak elektronik fatura kesebilme ve alma yetkilerine sahip olarak süreç tamamlanmaktadır.
Tüm bu süreciniz Turkuazsoft tarafından yönetilerek ve tamamlanmakta sizlerin e-Fatura sistemine dahil olmak için hiçbir ayrı işlem yapmasına gerek kalmadan. Anahtar Teslim e-Belge avantajından faydalanabilirsiniz.
Detaylı bilgi için 0850 532 43 40 – 0312 830 69 59 arayabilirsiniz. -
e-Fatura ile e-Arşiv Fatura Arasındaki Farklar Nelerdir ?
e-Belge portalı üzerinden oluşturabileceğiniz iki çeşit fatura türü bulunmaktadır. Bunlar “e-Fatura” ve “e-Arşiv Fatura“dır. Elektronik Fatura ve e-Arşiv Fatura düzenlenme açısından birbirinin aynı gibi gözükse de aralarında ayırt edici farklar bulunmaktadır. e-Fatura: Faturalarınızı elektronik ortamda yalnızca e-Fatura sistemine dahil olan kullanıcılara düzenleyebileceğiniz fatura türüdür. e-Arşiv Fatura ise e-Fatura GİB kayıtlı kullanıcıları arasında yer almayan ve kişii kurum ve kuruluşlara düzenlenen elektronik faturalardır. e-Fatura türü yalnızca uygulamada kayıtlı kullanıcılara düzenlenebilir, gönderilebilir ve iletilebilmektedir. e-Arşiv Fatura türünde ise yalnızca e-Fatura kapsamı dışındaki alıcılara kesilen faturaları içermektedir. Online olarak oluşturulan e-Arşiv faturalar müşterilerin e-Posta adreslerine gönderilebilir veya kağıt çıktısı alınarak müşteriye elden teslim edilebilir. Elektronik Fatura ise oluşturulduktan sonra sistem üzerinden müşteriye ticari veya temel fatura senaryosu seçilerek yalnızca sistem üzerinden gönderilerek geçerlilik kazanmaktadır. e-Fatura öncelikle GİB(Gelir İdaresi Başkanlığı) sistemine iletilir ve daha sonra GİB tarafından faturanızda bir hata tespit edilmemesi durumunda dakikalar içerisinde GİB karşı firma sistemine kesilen faturanızın iletir.
-
e-Fatura Uygulamasına Dahil Olduktan Sonra Kağıt Fatura Kullanabilir Miyim?
e-Fatura sistemine dahil olan mükellefler tüm faturalarını artık dijital ortamda kesmek zorundadırlar. e-Fatura uygulamasına geçtikten sonra kağıt fatura kullanılmamalıdır. Portalınız içerisinden e-Fatura, e-Arşiv Fatura vb. e-Belge türlerini tüm müşterilerinize otomatik bir şekilde yönlendirilmenizle birlikte kesebilirsiniz.